top of page

Hoe wandelcoaching helpt bij rouw?

Writer: Helga KreftHelga Kreft
coaching bij rouw en verlies
Wandelcoaching bij rouw en verlies.

Het verlies van een dierbare, het beëindigen van een relatie, het verliezen van je baan, of het verlies van gezondheid zijn allemaal situaties waarin je met verlies moet omgaan. Dit gaat vaak samen met pijn, verdriet, schuldgevoelens en soms boosheid.

Rouwen is een diepgaand en persoonlijk proces. Iedereen ervaart verlies op zijn of haar eigen manier en vindt daarin een eigen weg. Toch kan het soms voelen alsof je vastzit in verdriet, gedachten of emoties. Persoonlijke rouwbegeleiding in de natuur kan dan een helende en ondersteunende manier zijn om met rouw om te gaan.



Maar waarom werkt wandelcoaching bij rouw eigenlijk zo goed?


1. De natuur als troostende omgeving  

Als je rouwt, kan de wereld om je heen overweldigend zijn. De natuur daarentegen biedt een kalme, veilige plek. De frisse lucht, het groen om je heen en het ontbreken van afleidingen helpen je om je gedachten te ordenen. De natuur heeft een bewezen kalmerend effect en kan je ondersteunen bij het vinden van rust en acceptatie. Na het verlies van mijn man heb ik uren doorgebracht in de natuur, het is daar dat ik weer heb leren genieten zonder mij schuldig te voelen.


2. Beweging helpt bij verwerking  

Het gebeurd zo vaak dat een client bij aankomst op de afgesproken plek er helemaal 'doorheen' zit en na afloop weer rust en kalmte ervaart.

Rouw brengt vaak stress, spanning en vermoeidheid met zich mee. Wandelen helpt je lichaam om spanning los te laten en maakt endorfines aan waardoor je je beter gaat voelen. Door fysiek in beweging te zijn, kom je ook mentaal in beweging. Dit kan ervoor zorgen dat je minder vast blijft zitten in verdrietige gedachten en emoties.  


3. Coaching bij verlies en verdriet in de natuur  

In een wandelcoachsessie kan de natuur fungeren als een spiegel. Een slingerend pad, een boom die zijn bladeren verliest, of een altijd stromende rivier—de natuur is rijk aan symboliek die je rouwproces kan verhelderen.

Een cliënt deelde onlangs dat de mist op dat moment haar een gevoel van veiligheid en geborgenheid bood.


4. Geen confronterend oogcontact  

Voor sommige mensen kan een gesprek over rouw in een traditionele setting, zoals tegenover een coach in een praktijkruimte, te intens voelen. Tijdens het wandelen loop je naast elkaar, wat vaak als minder confronterend wordt ervaren. Dit maakt het makkelijker om open te praten en emoties te delen zonder je ongemakkelijk te voelen.  


5. Ruimte voor stilte en reflectie  

Tijdens een wandelcoach sessie is er ruimte om gewoon even stil te zijn, te luisteren naar de natuur en je gevoelens te laten komen zoals ze zijn. Dit helpt bij het verwerken van emoties zonder dat je er continu over hoeft te praten. Stiltes zijn in tegenstelling tot in de meer traditionele setting, niet ongemakkelijk. We kunnen ook mindfulness oefeningen doen die je kunnen ondersteunen. Niets zweverigs..letterlijk met beide voeten op de grond.


6. Stap voor stap vooruit

Wandelen symboliseert beweging en vooruitgang, hoe klein de stappen ook zijn. Bij rouw voelt het soms alsof je vastzit in verdriet, maar letterlijk in beweging komen kan helpen om langzaam vooruit te gaan.

Wandelcoaching stimuleert om geleidelijk vooruit te gaan, zonder te haasten of te forceren.  Rouwen gebeurt op je eigen tempo, ongeacht wat anderen zeggen of denken. Ik pas me volledig aan jouw tempo aan. Ik zal je ook regelmatig vragen of het tempo voor jou niet te snel of te langzaam is.



Wil je meer weten over wandelcoaching bij rouw? Neem gerust contact op voor

een vrijblijvende kennismakingswandeling.

Wandelcoaching bij rouw en verlies









 
 
 

Comments


bottom of page